2021. április 12. Hétfő
Gyula napja van
Hirdetés

HÍREK

Global Grappling csapatbajnoki fordulója Soltvadkerten
2016-01-23 18:22:09
Soltvadkerten több kategóriában, női-, férfi és junior csapatok részére rendeztek csapatbajnoki fordulót január 23-án a Városi Sportcsarnokban.
A Kesztyűs Küzdelem a G4 Grappling Liga 3. évadától szerepel a Global Grappling palettáján, mely azóta a versenyek túlnyomó többségében szerepel is a választható versenyszámok között.

Mi is az a grappling?
Az angol ’grapple’ egyik jelentése ’dulakodik’, és ez annyival visz közelebb a témához, hogy érzékelteti: küzdősportról van szó. A grappling - leegyszerűsítve - olyan birkózás és cselgáncs, amelyben a versenyző az ellenfél eldobását követően földharcban, a szőnyegen, speciális fogásokkal, elsősorban kar- és lábkulcsok révén a harc feladására kényszeríti az ellenfelet. Ezt elérheti úgynevezett fojtásfogással (ami persze csak jelzésértékű, és messze van a hétköznapi fojtogatástól), valamint kar- vagy lábfeszítéssel. A szakág önmagát a Mix Martial Arts (MMA - kevert vagy vegyes harcművészetek) önvédelmi ágazatai között határozza meg. A brazil dzsiu-dzsicu, a szabadfogású birkózás, a szambó, a cselgáncs és más küzdőmódok technikai elemeit alkalmazza - az ütést kizárja. Itt és most a szambó mellett sem mehetünk el szó nélkül. Bár a judo, kendo, aikido és más küzdő ágazatok neve alapján japánnak vélné az ember, ez orosz mozaikszó a ’szamozascsita bez oruzsija’ (fegyver nélküli önvédelem) kifejezésből; a sportágat a harmincas években a moszkvai testnevelési főiskolán, a Szovjetunióban honos népi birkózásokból alkották meg.