2019. október 17. Csütörtök
Hedvig napja van
Hirdetés

HÍREK

Növényvédelmi előrejelzés 21. hét
2017-05-23 19:53:13
2017. május 22-28.
Növényvédelmi előrejelzés 21. hét
2017. május 22.-28.
 
BASF:
Mérsékelt lisztharmatnyomás várható, itt-ott helyi járványokkal fűszerezve
 
A május 3-a és 8-a között bekövetkezett aszkospórás lisztharmatfertőzés tünetei az utóbbi napokban (15-e és 18-a között) Magyarország szőlőterületein mindenfelé megjelentek A korai bogyófertőzés kevésbé lesz jellemző, inkább a bogyók késői (június végi, július eleji–közepi) megbetegedésétől kell majd tartani.
peronoszpóraveszély egyelőre elmúlt, hiszen annak ellenére, hogy május 3-a és 7-e között több alkalommal is teljesültek a primer fertőzés időjárási föltételei, a betegség tünetei nem jelentek meg. Mindez arra utal, hogy a téli és a tavaszi szárazság tényleg megviselte az ospórákat. Ahhoz, hogy csírázásnak induljanak, újabb jelentős mennyiségű csapadéknak kell hullania.          
Védekezés
A lisztharmat elleni védekezést illetően elérkezett a Sercadis (0,15 l/ha) első kipermetezésének ideje, hiszen mindenfelé megjelentek a betegség aszkospórás fertőzésének első tünetei.. A Sercadist más hatásmechanizmusú szerekkel helyettesíteni nem érdemes, mert ezek csak a primer fertőzés mérséklésére képesek, azt teljesen elfojtani nem tudják. Itt hívjuk föl a figyelmet arra is, hogy olyan ültetvényekben, ahol a Sercadist használják, más SDHI-fungicidet, azaz boszkalid (Collis SC, Cantus) vagy fluopiram hatóanyagúakat a szezon során ne juttassanak ki! 
A meteorológiai előrejelzések szerint valószínűsíthető, hogy a következő napokban újabb csapadékzóna érkezik.  Közvetlen peronoszpóraveszély ugyan nincs, de lehetséges, hogy a primer fertőzés meteorológiai föltételei hamarosan ismét teljesülnek. A betegség megelőzéséről valamelyik kontakt készítmény (pl. Polyram DF 2,0 kg/ha vagy Delan 700 WG 0,4–0,5 kg/ha) kipermetezésével gondoskodjunk.
BELCHIM:
Lisztharmat: Kusabi  2,5dl/ha
Új hatóanyag szőlőben lisztharmat ellen.
A Kusabi – ban található pyriofenon egy új a benzolpyridin hatóanyagcsoportba tartozó gombaölő hatóanyag, mely kiváló hatékonyságú a lisztharmatfélék ellen. A pyriofenon a növény szöveteibe szívódva, valamint gőzfázisban fejti ki a hatását. A kijuttatás után azonnal kialakul a gázburok és folyamatos védelmet biztosít 10-14 napon keresztül. A pyriofenon gátolja a lisztharmatgomba micéliumának növekedését és a spóraképződést. Kusabi a fürtön és levélen egyaránt hatékony. Mellette kén használata javasolt.

Peronoszpóra: Mildicut 2,5 l/ha 

Mildicut hatóanyaga a kontakt hatású ciazofamid mellett található egy speciális összetevő, melynek segítségével a hatóanyag a növény csúcsirányi része felé mozog. Ennek köszönhetően a készítmény szisztemikus hatású, és hosszú 10-14 napos védettséget biztosít a szőlő számára. Azonos területen a készítmény egy tenyészidőszakban 3 alkalommal használható!
 
DUPONT:
A lisztharmat ellen a Talendo® Extra gombaölő szerrel vehetjük fel a versenyt a szőlő növényvédelem területén, mely hatásmódjával és hatékonyságával egyedülálló készítmény.
A DuPont™ Tanos® fungicid hagyományos két hatóanyagú készítmény a peronoszpóra elleni szőlő növényvédelemben. A kórokozó elleni gombaölő szerek között a rézhidroxid hatóanyag a Curzate® Super és a Kocide® 2000 
A szőlőmoly és a szőlőilonca elleni védekezést az Avaunt®Steward® és Coragen® rovarölő szerek biztosítják.
SYNGENTA:
Lisztharmat: Thiovit Jet 4 kg/ha  Könnyen szuszpendálódik, a permetlében a kisebb és nagyobb kénszemcsék aránya optimális. Ennek következtében kitűnő a hatékonysága, a kultúrnövényt nem perzseli.
Topas 100EC 0,3 l/ha Lisztharmat elleni felszívódó készítmény
Peronoszpóra: Ridomil Gold MZ   2,5 kg/ha A Ridomil Gold MZ 2,5 kg/ha adagban a felszívódó és kontakt hatóanyaga révén külső és belső védelmet nyújt a növénynek a betegségek ellen. A mefenoxam a permetezés után 30 perc múlva felszívódik és a növényben csúcsirányba szállítódik. Ezáltal védelmet nyújt az új hajtások részére is.

BAYER:
 
A szőlő fenológiai állapota nagy eltéréseket mutat. A korai fajták már a fürtmegnyúlás elején, míg a későiek csak 6-8 leveles állapotban vannak. A hűvös, (csapadékban sem szűkölködő) áprilisi és májusi időjárás a fejlődést lelassította. A meleg bekövetkeztével most várhatóan szemmel látható lesz a növekedés. Ez a vontatott fejlődés viszont olyan veszélyeket hordozhat magában, hogy a szőlő hosszabb ideig lesz érzékenyebb fenológiai állapotban.  Ezzel  párhuzamosan a gombabetegségeknek több idő áll majd rendelkezésre a fertőzőanyag, azaz a nyári spórák termelésére.
Az időjárás előrejelzés az elkövetkező napokra is jelez előre csapadékot és ehhez mérsékelten meleget. Ez a helyzet mind a két veszélyes szőlő betegségnek, a szőlőlisztharmatnak és a szőlőperonoszpórának is kedvez – tehát a felszaporodásuk folyamatos lesz. A védekezéseket mindenképpen el kell kezdeni, ott is ahol eddig ezt nem kezdték még el.
Bayer ajánlatából a késői fajták esetében (ahol a fenólógia még csak 6-8 leveles), illetve rezisztens kevésbé érzékeny fajtáknál Antracol+kén készítmény kontakt tankkombinációt javaslunk alkalmazni, a fejlődésben előrehaladottabb állapotú szőlőfajták esetében akár már a felszívódó hatóanyagokat is tartalmazó Falcon+Melody Compact tankkombinációt
 
KWIZDA:

Lisztharmat: Cosavet® DF Edge  Mikrogranulált, magas kéntartalmú gombaölő szer. Magas gyártási minőségű kontakt termék lisztharmatfélék ellen, atkaölő mellékhatással. Permetlé készítésekor a vízhez keverve a pH semleges marad.

Peronoszpóra:
Vegesol R
Champion® WG A világ egyik legfinomabb szemcseméretű és legtisztább réz-hidroxid-tartalmú készítménye.
Manfil 75 WG Kontakt gombaölő szer, amely a lisztharmat kivételével minden gombabetegség ellen hatékony.
Copper-Field Basic Réz-oxiklorid tartalmú, folyékony gomba- és baktériumölő szer vizes szuszpenzió formulációban.
 
Soltvadkerti Hegyközség
 
Élő közvetítés
A következő testületi ülés:Médiaszolgáltatási tevékenységünket a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja.
Látogatók száma: